Підтверджено довгостроковий кредитний рейтинг та рейтинг фінансової надійності ПрАТ «МетЛайф»

Національне рейтингове агентство «Рюрік» оновило фінансові рейтинги ПрАТ «МетЛайф», підтвердивши їх на найвищому рівні.

Довгостроковий кредитний рейтинг позичальника за Національною шкалою підтверджено на рівні uaAAА, прогноз змінено на «в розвитку». Також агентство підтвердило рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховика на рівні uainsAAА. Обидва рейтинги є найвищими з можливих – вони означають відповідно найвищу кредитоспроможність у порівнянні з іншими українськими позичальниками та  найвищу фінансову надійність у порівнянні з іншими українськими страховими компаніями.

Щоб визначити рейтинги, НРА «Рюрік» використало надану ПрАТ «МетЛайф» внутрішню інформацію та фінансову звітність за період 01.01.2019 – 01.04.2022 рр., а також публічну інформацію та власні бази даних.

Агентство встановило найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитний рейтинг позичальника та рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховика.

Свідоцтва з присвоєння рейтингів

 

  • РЕЙТИНГ ФІНАНСОВОЇ НАДІЙНОСТІ СТРАХОВИКА

 

  • ДОВГОСТРОКОВИЙ КРЕДИТНИЙ РЕЙТИНГ ПОЗИЧАЛЬНИКА

 

 

Позитивними факторами визнані:

·         Високий рівень підтримки з боку власника істотної участі в капіталі компанії – Швейцарської компанії MetLife Global Holding Company II LLC, яка входить до складу глобальної холдингової корпорації MetLife.

·         Достатні показники ліквідності. Показник швидкої ліквідності станом на 01.04.2022 р. складав 96% при рекомендованому мінімумі 60%.

·         Великий запас платоспроможності. Станом на 01.04.2022 р. фактичний запас платоспроможності в 1,77 рази перевищував нормативне значення.

·         Високі показники ефективності діяльності. За результатами 3 місяців 2022 року ПрАТ «МетЛайф» отримала 107 млн грн чистого прибутку, а показники ROA та ROE складали відповідно 2% та 31%.

·         Значний досвід роботи на страховому ринку України та міцні ринкові позиції. За результатами 2021 року компанія була лідером за обсягом зароблених премій зі страхування життя.

·         Високий рівень фінансової прозорості та інформаційної відкритості: інформація, необхідна для визначення кредитного рейтингу була розкрита детально та комплексно. Це дозволило знизити ступінь невизначеності в оцінці кредитоспроможності та аналізі фінансово-господарської діяльності.

Негативними визнані фактори, що пов’язані із війною. Як і в більшості інших компаній, діяльність ПрАТ «МетЛайф» є чутливою до впливу загальнополітичних, юридичних, регіональних та макроекономічних джерел ризику, наявних в Україні. Ескалація військової агресії російської федерації проти України з 24 лютого 2022 року негативно впливає на фінансові ринки та економіку в цілому, що може погіршити показники діяльності компанії.

 

Інформаційно:

Приватне АТ «МетЛайф» входить до складу провідної світової корпорації MetLife зі 154-річною історією. Компанія працює в Україні з 2002 року. Основні напрямки бізнесу – накопичувальне страхування життя, страхування від нещасних випадків та критичних захворювань, корпоративне страхування та банкострахування. Протягом останніх шести років МетЛайф є лідером українського ринку страхування життя за обсягами зібраних премій та виплат, активів та резервів, кількістю застрахованих. За підсумками 2021 року частка ринку life-страхування, яку займає компанія, перевищила 35%. На частку МетЛайф припадає 38% усіх виплат зі страхування життя в Україні. Станом на початок 2022 року послугами компанії користувалося понад мільйон клієнтів. Загалом за 20 років роботи страховика на українському ринку клієнти МетЛайф отримали більше 1,3 млрд грн страхових виплат.

НРА «Рюрік» – незалежна компанія, яка включена до Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств. Предметом діяльності агентства є рейтингування (визначення кредитних рейтингів позичальників та їхніх окремих боргових інструментів) та надання інформаційно-аналітичних і консультаційних послуг у сфері рейтингування. НРА «Рюрік»  не пов'язана з жодним професійним учасником фінансового ринку і не має власних комерційних інтересів на ринку.